Slovenië

Slovenië



Slovenië


Nederlandse Organisaties

Nederlandse organisaties werkzaam in Slovenië



Agapè
European Christian Mission
IKEG


Statistieken

Cijfers


2001 (Operation World)
Katholiek – 81,6%
Orthodox - 2,2%
Islam – 1,6%
Protestant – 1%


Slovenië

Land, volk & Cultuur


Oppervlakte: 20.250 km2
Bevolking: 1,9 miljoen
Hoofdstad: Ljubljiana
Talen: Sloveens, Hongaars, Italiaans


Religie


De overgrote meerderheid van de 2 miljoen inwoners van Slovenië is Rooms-Katholiek en er zijn minder dan 1000 evangelische gelovigen. Er is groei, maar het gaat langzaam.

Bijbelscholen



Een dependance van de ETS uit Osijek (Kroatië) wordt gehouden in Ljubljana. : www.evtos.hr

Taalscholen



taal.pagina.nl
taal-cursus.pagina.nl



Lokale organisaties in Slovenië



Evangelische Alliantie Slovenie


Geschiedenis

Geschiedenis


4e eeuw v. Chr.
Kelten en Illyriers trekken de oostelijke Alpenregio in. Ze noemden dit gebied Noricum.

10 v.Chr.
Noricum wordt ingelijfd bij het Romeinse rijk. De belangrijkste Sloveense nederzetting werd Emona, nu Ljubljana.

500 n.Chr.
De grote volksverhuizing; uit de oostelijke Alpen afkomstige West-Slavische stammen, de voorvaderen van de huidige Slovenen, vestigen zich in dit gebied.

±620
Het Slavische vorstendom Karantanija ontstaat, dat grote delen van het huidige Oostenrijk en Slovenië omvat.

788
Slovenië wordt een Frankische provincie in het rijk van keizer Karel de Grote.

869 - 874
Sloveniê, toen Carniola geheten, is weer onafhankelijk; prins Kocelj voert het Slavische schrift en de liturgie in de volkstaal in.

9e eeuw
Slovenië wordt gekerstend door missionarissen uit het Oostenrijkse Salzburg; samen met deze geestelijken arriveerden er veel Duitse kolonisten.

963
De voorlopers van Slovenië, Karantanija en Carniola, worden onderdeel van het Heilige Roomse Rijk en verdeeld in “marken”.

1282
Bijna alle Sloveense gebieden maken deel uit van de Habsburgse monarchie.

1551
Er komen een catechismus en een taalboek uit in het Sloveens, gevolgd door een bijbelvertaling in 1584. Door de contrareformatie werd het protestantisme echter de kop ingedrukt en verdween praktisch geheel.

1805
Keizer Napoleon Bonaparte bezet vrijwel het gehele Sloveense grondgebied. te bezetten. Hij creëerde in 1809 de Illyrische provincies door een aantal Kroatische en Sloveense regio’s met elkaar te verbinden. Later worden deze overgenomen door de Oostenrijkers.

1848
Sloveense boerenopstand; het feodale systeem wordt definitief afgeschaft.

1914-1918
Slovenen vechten met de Habsburgse (Duitse) legers mee.

1917
Zuid-Slavische afgevaardigden eisen in het Weense parlement de vereniging van Slovenië, Kroatië, Vojvodina, Bosnië-Hercegovina en Dalmatië en krijgen dat een jaar later. Alexander Karadjorjević wordt tot koning uitgeroepen en het Koninkrijk werd nog uitgebreid met Kosovo, Macedonië en Montenegro.

1929
De grondwet wordt afgeschaft en er ontstaat een koninklijke dictatuur. Koning Alexander veranderde de naam in Joegoslavië (officieel: Yugoslavia = Zuid-Slavië) en de Serven worden de dominerende bevolkingsgroep.

1941
Joegoslavië wordt op 6 april in de Tweede Wereldoorlog betrokken. Ondanks het feit dat Joegoslavië zich had aangesloten bij Duitsland en Italië, vielen de Duitsers Joegoslavië binnen en bombardeerden Belgrado. Na de overgave verdeelt Hitler Joegoslavië, waarbij de Duitsers Noord-Slovenië bezetten en Italië het westen en zuidwesten van Slovenië.

1944
Het Bevrijdingsfront van Tito bevrijdt samen met de Russen Belgrado. Tijdens en na de oorlog vallen enorme aantallen doden.

november 1945
De Federale Volksrepubliek Joegoslavië wordt uitgeroepen, bestaande uit de deelrepublieken Bosnië-Hercegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en Slovenië.

1989
Voor het eerst in de Sloveense geschiedenis worden er vrije verkiezingen gehouden die werden gewonnen door de Democratische Unie van Slovenië (DEMOS), een coalitie van zes burgerlijke partijen.

1990
De leider van de Sloveense Communistische Partij, Milan Kučan, wordt als president gekozen en verklaart de republiek soeverein.

1991
De onafhankelijkheidsverklaring wordt uitgeroepen. Federatieve Joegoslavische troepen rukken op, maar er wordt nauwelijks gevochten door de ongemotiveerdheid van de Joegoslavische troepen. De nieuwe Sloveense grondwet wordt aangenomen door het parlement.

1992
Slovenië wordt lid van de Verenigde Naties en in 1993 van de Raad van Europa.

1995
Italië laat zijn veto vallen dat de Sloveense toenadering tot de EU in de weg stond. Een jaar later ondertekent Slovenië een Europa-Akkoord met de EU en dient het een aanvraag tot het EU-lidmaatschap in.

december 2002
Premier Drnovsek wordt de nieuwe president van Slovenië.

22 maart 2003
De inwoners van Slovenië spreken zich in een (bindend) referendum uit voor toetreding tot de EU en NAVO. Van de 10 nieuwe kandidaten voldoet Slovenië het beste aan de gestelde criteria

1mei 2004
Toegetreden tot Europese Unie (EU)

zie ook: www.landenweb.com



slovenie.pagina.nl
www.landenweb.com